En oppskrift til fra den festen, med familie og noen venner:

Torskefilet

peanøtter

smør

godt med kvernet pepper

salt

Kræsj peanøttene i en morter eller i en pose, eller hakk dem med en kniv så de er nokså finhakket. 

(Metoden med plastpose kjenner du? Bare legg oppi det du skal bruke i en sånn liten gjennomsiktig matpose, kræsj dem med en støter eller noe annet, og du har omtrent så små biter du vil.)

Rist de knuste nøttene…i tørr panne først. 

Det skjer ingenting til å begynne med, så plutselig må du være oppmerksom, da går det raskt. De bittesmå smulene blir først svidd når det altså nærmer seg svidd, så ta dem litt før hvis du skjønner det holder på å skje, eller vær dritkjapp hvis det begynner å ryke av de smulene, da må du ha et sted å gjøre av dem med en gang.

For kort tid er heller ikke ok, da smaker de bare som du kjøper dem. De skal jo være litt stekt. Vær obs, bruk nesa til å sjekke om det lukter akkurat så godt som ristede nøtter kan være, og følg med på smulene, som sagt, de blir først brent.

Legg dem i smøret sammen med pepperet og varm fisken oppi til den er som du vil ha den. For lang tid betyr tørr fisk, for kort mere rå, så det blir den diskusjonen igjen…

Del fisken i porsjonsbiter (rundt 4-5 x 1 cm, for eksempel) og varm dem i panna sammen med nøttene og smøret.

Nok pepper er et poeng.

Peanøtter er ikke sprø sånn som cashewnøtter, eller de fortsetter ikke å være det når de blir varmet på denne måten, og i hvert fall ikke i væske, men smaker godt allikevel sammen med fisken. Det går sikkert an å mose det skikkelig smått, men da må du vel være enda mere forsiktig når du rister dem.

Jeg husker ikke helt om jeg hadde salt i, i det hele tatt eller eventuelt hvor mye, så prøv deg fram.