En standard hverdagsmiddag hos meg er jo vanligvis noen proteiner fra nærmeste butikk, pasta og noen grønnsaker stekt og kokt i panna. Fiskekaker er jo godt, laks er vel neppe miljøvennlig, men det finnes jo annen fisk, av og til kjøper jeg en kjøttbit, av og til kjøttdeig.

Og så olje eller smør i panna eller litt av hvert, hvitløk, egentlig helst, eller løk, krydder etter dagens innfall eller vane for tiden, og vann, litt øl hvis jeg har, vin, eddik, rømme går også veldig bra, jeg bruker heller det enn fløte til det meste, egentlig. I tillegg til pasta har jeg stående poser med forskjellige typer korn som er forarbeidet på forskjellige måter, tørket, selvfølgelig, delt i to (små gule erter fra Iran), litt redusert i en kvern eller noe sånt («pearl barley», altså bygg som er litt rundere enn kornet rett fra akset). Semulegryn, ikke norskprodusert, litt grovere enn jeg husket fra lenge siden,

Fiskekaker som er varmet i fett fullt av krydder, og hvor noen hvitløksfedd er varmet først – kjempegodt.


Bare bygg som er kokt i en saus med et sånt utgangspunkt er nesten enda bedre. Sånn mat må vel nesten ha vært med fra begynnelsen, så lenge vi har dyrket korn og hatt kokekar. Det viktige…kanskje at man koker inn passe mye, så det blir nok smak. Med noe mere skikkelig kraft er det jo som å få farge-tv fra å ha hatt svart-hvitt, men stekt kjøtt eller fisk eller kokt rekeskall gir effekt. Kok ut, og sil vekk det som må vekk eller som du vil ha vekk.

Den posen jeg hadde var fra England, men bygg dyrker vi jo selv, så det lar seg vel gjøre å få til et eller annet med korn som ikke er fraktet fullt så langt.

Dagens blanding: Paprikapulver, fransk sennep, estragon, salvie, litt lettrømme, balsamicoeddik, salt, vanlig pepper, gurkemeie.

Det ender jo sånn som hverdagskreativitet i matveien pleier å ende, at man til slutt holder på med omtrent det samme hele tiden og må skifte spor. Men foreløpig er det et ok opplegg, egentlig flere på en gang.