Fårikål er godt, og ordentlig kebab er godt. Indisk og pakistansk mat er det i hvert fall, og jeg har lenge latt som om jeg lager nesten thaimat og en hel del annet fra andre himmelstrøk. Crossover og eksperimenter er i hvert fall noe jeg og mange andre har holdt på med i mange år. Jeg tror man kan snakke om en europeisk felleskultur når det gjelder moderne mat, sikkert med variasjoner, parallelt med fortsatt levende tradisjoner både herfra og fra andre verdensdeler. Modernisering i matfatet finnes også utenfor Europa, mener jeg da jeg har fått med meg.

Hold på din egen mat, la deg påvirke av det du vil og glem mat du ikke liker. La andre holde på, lag eksperimenter eller la være.

Jeg synes også det er et poeng å holde fast på norsk kultur. Men den er mere enn vi har visst. Jeg har så smått begynt å grave i gamle kokebøker, og det samme skjer for meg der som da jeg begynte å lete i klassisk musikk, som jeg også har dykket ned i: Det dukker opp oppskrifter jeg ikke hadde anelse om eksisterte. Du kan ta en titt under kategori “Ny, eller gammel tradisjonsmat” her på bloggen.

Noe av det jeg har laget fra P. Chr. Asbjørnens “Fornuftigt Madstel” fra 1864 og fra Olaug Løkens kokebok i en utgave fra 1932, er allerede litt for mye tilpasset mitt litt annerledes kjøkken, så sorry, jeg skal skjerpe meg eller i hvert fall publisere originaloppskrifter også innimellom.

Men et visst inntrykk får man forhåpentligvis allerede, og en liten bit journalistisk forskning er det i hvert fall.

Hvis det innlegget øverst er laget mest for å provosere er jeg ikke akkurat glad for det – det er jo dessverre en del av både norsk kultur, levemåte, og ikke minst noen journalisters verden.

Jeg liker det ikke.

https://blogg.gothesen.no/category/ny-eller-gammel-tradisjonsmat/

Når det gjelder musikk og kunst har jeg egentlig holdt på en stund, her er litt:

Alf Hurums “Vannliljen”, spilt av Knut Erik Jensen:

Carl Sundt-Hansen var et kjent navn for meg før jeg begynte å lete opp “ny” gammel kunst i denne omgangen, men allikevel kanskje ikke av de mest kjente malerne, jeg vet ikke helt.

Det burde han jo bli.

En begravelse ombord.

https://no.wikipedia.org/wiki/Carl_Sundt-Hansen#/media/Fil:Carl_Sundt-Hansen_En_begravelse_ombord.jpg