En mørk fortelling, får man si…den startet som et minecraft-spill. 

For de som ikke vet det, Minecraft er et elektronisk byggesett-spill i utgangspunktet, hvor man kan bygge alt mulig, hus, tårn, baner, jeg vet ikke alt, man kommer ned i jorda, man kan lage gruver eller dype ganger under jorda. Man har et utvalg av byggesteiner og redskaper, det finnes dyr. Tyngdekraft er i grunnen ikke helt tilstede, man kan bygge en vei mer eller mindre i løse lufta så langt man vil, uten pillarer, det er ikke mye som begrenser bevegelsesfriheten, tror jeg, for byggeprosjektene.

Alle biter i spillet er firkantet, litt gammeldags Lego-style, kan man si. Alt på skjerm, ja, selv om det sikkert finnes spin-off i butikkene med fysiske biter man kan leke med.

Som alt annet i den elektroniske verden, utvikler det seg, nokså kjapt, og det finnes flere moduser man kan bruke, flere forskjellige rammer rundt spillet. Det enkleste er bare å bygge, neste er vel å spille med noen, også på nettet. 

Derfra…til at andre følger med på at noen spiller, har også vært en greie, på nettet. 

Noen av spillerne er kanskje kjent av andre grunner, jeg er ikke helt sikker, youtubere er vel fortsatt et begrep, det reklameres for ting og det lages do-it-yourself-oppskrifter, korte filmer, nærmest hobbyideer ville vel eldre folk kalle det. Det skjer andre ting som barn og tenåringer ser på, og for dem som tenker sånn blir det en kjendisverden ut av det – også, i tillegg til det de gjør.

Det finnes vel mange spillgenrer på nettet, og det har vært mulig å se på ikke bare på nettet, men typisk på messer (Lillestrøm) hvor det har foregått sånne ting på en stor skjerm, og messa har jo inneholdt mye annet. Dette har jeg ikke sett der, men andre typer spill.

Dette ligner jo mere på fysiske rollespill.

Til slutt har noen laget en tegnet animasjon av noe av det som skjedde i dette spillet.

Historien ble vel delvis laget etter hvert som spillet og handlingen utviklet seg, men det som slo meg var hvor mye det lignet på politikk, man laget et land eller hadde et land, og så var det maktkamp på liv og død, tror jeg. På et eller annet tidspunkt var det en av spillerne som sprengte hele greia i filler.

Og mange som satt og fulgte med mens det ble spilt.

Ser man på denne snutten synes jeg tonen er nesten kynisk, i hvert fall temmelig mørk, allikevel absolutt kunstnerisk, akkurat som en del moderne kunst og musikk er så mørk at jeg mister litt oversikten noen ganger. Det finnes jo mye kunst som har sin funksjon i tilstedeværelse mer enn problem-løsning, kanskje, men det kan jo godt løse eller løse opp i et problem at noen…ser det og sier hva det er.

Hvis noen klarer å lage kunst av noe er det vel i hvert fall alltid verdt oppmerksomhet fra noen, de det treffer eller de det interesserer.

En snutt av den tegnede fortellingen, det finnes flere:

Her ser man selve spillet, ved siden av litt av den tegnede historien som ble laget ut av den.

Redigert…