I hvert fall litt…pinlig til å begynne med å se eller høre folk du tenker er rimelig oppegående bli nok en gang litt dupert av det vi vel ville kalle hersketeknikker fra Boris Johnson, på mange poenger som vel ikke er veldig betydningsfulle, egentlig.

Etter innledningen blir samtalen litt mere fornuftig, men hva snakker han om til å begynne med?

At Churchill var litt av en fyr, at han var seint oppe om natten og til og med jobbet da, at han røykte Herrens masse sigarer, drakk masse og sa mange ting som egner seg som sitater på fest, sånn som jeg vel har hørt litt av fra andre godt oppdratte engelskmenn…at han var i sånn-og-sånn militær kamp til og med så mange ganger (tallet nevnes).

En tøffing, liksom, som kunne så mye og gjorde så mye.

Vel ikke en nyhet, og hvor interessant?

Poenget blir, høres det ut til, at én mann (og Johnson mener sikkert kvinne også, siden vi skriver 2022) kan gjøre en forskjell, som det heter på amerikansk.

Den sterke mann?

Uttrykket stammer fra en eller annen gang før den annen verdenskrig, tror jeg, ropet på en leder som kan rydde opp, en fører, som jeg tror det het den gangen…

Språkbruken er mildere i dag, tidene ikke helt de samme, man snakker ikke med så mange decibel, som vel den gangen også må ha kommet av at det var vanlig å stå på et torg og snakke uten mikrofon.

Det synes jeg oppsummerer mye av selve innledningen, behovet for en skikkelig smart fyr, én, altså.

Som sagt er diskusjonen etterpå litt mere…modererende, med kritiske spørsmål også som han delvis svarer på.

Når Johnson på spørsmål til slutt sier at vi i grunnen ikke trenger en politiker av Churchills type idag, lurer man jo litt på hva som er poenget med å skrive en bok om ham.

Kanskje behovet for å bruke ham som rambukk, siden dagens populisme ikke er spesielt flink med ord, egentlig, man må sjekke hva populismen gjør, mer enn hva den sier, for å finne ut hva som egentlig skjer. Det er en masse styrke ute og går, her også, når han snakker, men styrke alene har aldri vært klokskap, intelligens eller omsorg for andre.

Man får sjekke…