Jeg skulle skrive om Franken-vin, altså vin fra Franken, Tyskland, men i første omgang strandet det på den første vinbaren jeg gikk på, det hadde de ikke. Jeg drakk hvit Rioja istedenfor, i grunnen en liten bit nostalgi fra da jeg var tenåring og kanskje litt videre, jeg tror polet hadde en hvitvin som bare het Rioja, som jeg husker som enkel, men god. Det var noen som trodde jeg var enkel, men god, og på den tiden var jeg kanskje nokså god, men ikke spesielt enkel, ikke i hodet, i hvert fall.

Den Rioja’en de hadde på Victors vinbar i Skovveien minnet i hvert fall om det jeg tror jeg husker fra den gangen, nokså kraftig hvitvin.

Franken er et historisk område som i dag ligger delvis i Bayern, delvis i Baden-Württemberg og noen andre delstater.

Det produseres mest hvitvin, men også rød og rosé, sier mitt vinleksikon fra 1999, vi får regne med det fortsatt stemmer.

Mere om Frankenvin når jeg får tak i en flaske eller har drukket et glass eller to.

For moro skyld kan jeg jo sitere Goethe, dikteren, som ba kona si sende ham noen flasker Würzburg-vin, siden «det var det eneste han egentlig fikk noe ut av» eller noe i den retning.

I 1806, fortsatt ifølge The Oxford Companion to Wine.